TechWomen Talks: Interviu cu Cristina Sotnic

Tech Women Community
8 min readJul 12, 2021

Cristina Sotnic — Ambasadoare Tech Women 2021, femeie de succes, cu o carieră lungă în Project Management, la intersecția dintre domeniul financiar-bancar și cel IT.

Cristina Sotnic, Manager de Proiect MAIB, Ambasadoare Tech Women 2021

Bună, Cristina! Mulțumesc că ai acceptat să participi la discuția noastră.

Pentru început, spune-ne puțin despre jobul tău actual — poziția, compania în care activezi și cam ce presupune jobul tău de zi cu zi.

În prezent activez la cea mai mare instituție financiar-bancară din Republica Moldova, în calitate de Manager de Proiect. Este o poziție la care am tins foarte mult și de la care primesc o satisfacție foarte mare. Managementul de Proiect este un domeniu cu foarte multe provocări, care mă scoate din zona de confort practic zilnic, iar job-ul meu de zi cu zi constă în întâlnirile cu echipele de proiect, în cadrul cărora discutăm ce am făcut și ce urmează să facem pentru ca să ajungem la rezultatele propuse la început de proiect.

Spune-ne un pic mai mult despre proiectele la care lucrezi? Sunt în mare parte proiecte din domeniul financiar-bancar sau sunt și proiecte IT?

Majoritatea proiectelor pe care eu am avut ocazia să le gestionez și să le organizez sunt proiecte care au componenta IT. În cadrul acestor proiecte implementăm diferite aplicații software care vin în ajutor specialiștilor din sucursalele noastre prin oferirea de servicii mai rapide pentru clienții noștri. Am gestionat și proiecte care nu au avut componenta IT în ele dar au fost mai puține. Abilitățile în domeniul IT, obținute în urma studiilor de la Universitatea Tehnică din Moldova îmi permit să am în portofoliul meu mai multe proiecte ce implică tehnologia informației.

Tu ai făcut studii în domeniu IT, Cristina?

Exact. La Universitatea Tehnică din Moldova, Facultatea Cibernetică, Informatică și Microelectronică. A trecut ceva timp de atunci. Am terminat această facultate în anul 2005. A fost destul de interesant și foarte provocator în perioada în care eram una dintre puținele domnișoare care își făcea studiile în acest domeniu. Nu știu să spun cu exactitate care ar fi acum raportul dintre numărul de fete și numărul de băieți la această universitate. Însă, pot presupune că cel al fetelor a crescut vizibil, comparativ cu acele timpuri, pe cand noi, fetele, eram într-un număr mult mai mic.

Foarte curajos din partea ta. Ai fost una din fetele care a spart gheața!

Eu presupun că da. Curajul de a învăța la această Facultate mi l-a dat tatăl meu, care este un foarte bun matematician și a învățat de sine stătător domeniul IT, să programeze. El ne-a insuflat mie și surorii mele dragostea față de domeniul IT, iar sora, la rândul său tot a studiat acest domeniu.

Cristina Sotnic & Elena Putina, Ambasadoare Tech Women 2021

Cum ai ajuns de la studiile tale în IT, să te specializezi în industria financiar-bancară și nu ai încercat într-o companie IT?

Aș putea să spun că primul meu job m-a găsit pe mine, mai degrabă, decât eu pe el. Mi-a fost făcută o propunere să vin să lucrez în Departamentul Carduri într-o instituție financiar-bancară. Iar domeniul cardurilor era unul foarte interesant pe atunci, era un domeniu care abia începea să se dezvolte în Republica Moldova. Mie mi s-a părut un domeniu fascinant, care îmi dădea posibilitatea să învăț ceva nou. Eu sunt o persoană care iubește să învețe încontinuu ceva nou și nu întâmplător am ajuns să fiu Manager de Proiect, aceasta oferindu-mi posibilitatea să învăț ceva nou din fiecare proiect.

Dar ca să fiu sinceră, în anii 2005 nu exista așa o diversitate mare de companii IT în Republica Moldova precum există în momentul de față. Majoritatea colegilor mei de facultate au plecat în afara țării pentru a-și găsi serviciu în domeniul IT, neavând aici multe opțiuni. Ceea ce în zilele noastre nu mai este actual. La moment, sunt atât de multe oportunități de a activa în domeniul IT, aici, la noi în Republica Moldova, încât ar fi păcat să nu profiți de ele.

Uite, ce bine că ai menționat despre situația de atunci, pe când tu ai făcut studiile în IT și situația de acum. Care sunt avantajele pe care le vezi în prezent, ca persoană care activează în acest domeniu?

Aș menționa în primul rând despre prezența multor comunități care încearcă să vină în ajutor femeilor și fetelor pentru a face pasul de a îmbrățișa acest domeniu interesant. Una din aceste comunități este comunitatea din care eu și tu Elena facem parte. Și unul din sfaturile mele pentru femeile care își doresc să îmbrățișeze acest domeniu este să adere la aceste comunități. Unul din scopurile acestor inițiative este să partajeze multe cunoștințe care vin să faciliteze calea femeilor în acest domeniu. Aceste comunități aduc oameni interesanți de la care ai ce învăța, se organizează evenimente frumoase de unde poți prelua informații ce îți vor prinde bine în domeniul și călătoria ta profesională.

Totuși, este ceva ce mie mi-ar fi fost de mare ajutor pe parcursul anilor de studii la Universitatea Tehnică. Ca să fiu sinceră, pentru mine primul an de facultate a fost unul foarte greu, multe materii exacte ca: matematica, fizica, informatica. A fost un moment când la modul serios chiar mă gândeam să abandonez, dar după ce am discutat cu părinții și am reflectat un pic mi-am zis că dacă tot am acceptat provocarea, voi merge mai departe. Iar cu fiecare an devenea tot mai ușor și mai ușor.

Important este să realizezi că nu va fi întotdeauna ușor, dar să mergi înainte cu încredere, fiindcă cu fiecare pas micuț pe care îl vei face, lucrurile vor deveni mai ușoare.

Al doilea avantaj pe care eu îl văd este prezența a tot mai multe companii IT la noi pe piață. Sunt multiple posibilități de a căuta și găsi un job în acest domeniu, aici, la noi în țară. Domeniul IT este acum prezent în foarte multe companii, nu doar strict în cele IT. La fel, se dezvoltă tot mai mult și în domeniul financiar-bancar.

Ca să aducem puțin echilibru, așa cum nici un domeniu nu e doar roz — care ar fi partea dificilă, provocările cu care te-ai confruntat sau te confrunți în IT, ca femeie?

Provocările mele au fost mai mult provocări interne, credințe limitative, prejudecăți pe care eu singură mi le-am creat, spre exemplu: că nu sunt destul de bună pentru acest domeniu, comparativ cu alții. În depășirea acestor provocări m-au ajutat următoarele:

  • Învățarea continuă. Domeniul IT este într-o continuă dezvoltare și să încerci să fii cu informația actualizată la zi e ceva ce este necesar în acest domeniu;
  • Să ai o mentalitate deschisă și flexibilă de a îmbrățișa noul, să asimilezi informații necesare, să fii deschis cu oamenii cu care lucrezi.

Din momentul în care am reușit să mă deschid către informație și să ascult părerile membrilor din echipă, iar fiecare din noi am învățat să ne ascultăm reciproc, abia atunci am ajuns să obținem un rezultat foarte frumos la final, iar acest fapt este foarte important pentru mine.

Cristina Sotnic, Manager de Proiect MAIB, Ambasadoare Tech Women 2021

Un job în IT presupune foarte mult timp și implicare, și ca femeie mai ai și responsabilități în afara carierei — cum le impaci tu? Care ar fi niște tips & tricks pentru noi, cele care încercăm să împăcăm cariera cu familia?

Nu pot să zic că am o formulă magică, dar încerc să am un echilibru în ceea ce fac, să fiu o mamă bună, o soție bună, un profesionist bun și nu în ultimul rând să dedic timp și pasiunilor mele care îmi aduc împlinire personală. Ceea ce mă ajută pe mine este rutina mea zilnică care începe în primul rând cu organizarea de dimineață. Cu timpul am înțeles că acel timp pe care mi-l pot dedica doar mie sunt orele de dimineață. În așa mod am reușit să citesc mai mult, mai nou am descoperit meditația. Rutina mea de dimineață îmi dă mie acea energie de a începe ziua și de a intra în celelalte roluri pe care le îndeplinesc pe parcursul zilei. Încerc să echilibrez toate aceste roluri și nu pot să zic că este ușor, dar face parte din ciclul vieții și aceste lucruri fac viața mai frumoasă.

Dacă ai o pasiune, un vis, pur și simplu mergi spre el cu pași micuți, să nu te oprești, să acționezi și asta este, de fapt, formula mea magică.

Dacă tot am vorbit de carieră, care sunt pasiunile tale în afara jobului? Am văzut că de curand ai lansat un blog — Dare to Challenge, faci și coaching — ne spui mai multe despre aceste proiecte?

Dare to Challenge — chiar este o provocare pentru mine și o ieșire din zona de confort. Provocarea cât și încurajarea de a dat start blogului am primit-o de la o bună prietenă de-a mea. Primul articol din blog a văzut lumina în perioada pandemiei, atunci când am fost deconectați de toți, de prieteni, colegi, comunități și prin intermediul blogului am găsit o modalitate de a mă conecta cu ei, în mod deosebit cu comunitatea de alergători din care fac parte, din cadrul companie în care activez. Primele articole sunt despre pasiunea mea față de alergat, dar încetul cu încetul acest mic blog a devenit un spațiu unde am început să scriu și despre alte activități și pasiuni pe care le am. Cred foarte mult în faptul că oricare mică provocare pe care tu o îmbrățișezi și încerci să o treci, te aduce la o versiune mai bună a ta.

Mai nou pasiunea mea este coaching-ul și este ceva ce îmi place foarte mult să studiez. Este un domeniu, a cărui cunoștințe mă vor ajuta în profesia mea de Manager de Proiect, fiindcă coaching-ul este despre oameni și pentru oameni. Iar abilitățile de coach mă vor ajuta să aduc o comunicare mai bună în echipele pe care le gestionez și nu doar. Ceea ce învăț la moment îmi aduce foarte multă valoare și cunoștințe noi.

Noi suntem ambele bookworms! Ce cărți ai citit în ultimul an și pe care le-ai recomanda comunității noastre?

Da, confirm. Sunt dependentă de cărți și nu există o zi în care eu să nu citesc. Am citit foarte multe cărți, dar dacă ar fi să recomand o carte ar fi “Sufletul neînlănțuit” de Michael Singer. Este o carte recomandată de foarte mulți coach internaționali. La fel este o carte de auto-cunoaștere și citind-o vei reuși să afli foarte multe lucruri despre tine . Iar dacă nu ești fanul cărților de non-ficțiune și dezvoltare personală atunci din cărțile de ficțiune aș recomanda “Vara în care mama a avut ochi verzi” de Tatiana Țibuleac, o scriitoare de a noastră din Republica Moldova.

Multumesc mult, Cristina! Mai am încă o mulțime de întrebări, dar pentru astăzi, cred că ne oprim aici. Ai împărtășit ganduri și experiențe utile cu noi — îți dorim mult succes și proiecte frumoase pe viitor!

Cristina Sotnic &Elena Putina, Amabasadoare Tech Women 2021

Versiunea completa a acestui interviu o găsiți în forma de podcast, la Tech Women Anchor https://anchor.fm/tech-women/episodes/TechWomen-Talks-cu-Cristina-Sotnic-etn4um

Tech Women Moldova este o asociație obștească dedicată atragerii, susținerii și promovării femeilor în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC). La Tech Women Talks discutăm cu femei care activează în industria Tech, de la care putem să învățăm și să ne inspirăm. Puteți găsi aceste interviuri în formă scrisă, aici pe Medium — sau ca podcast, pe Tech Women Anchor.

Urmăreşte activitatea comunităţii pe Facebook și Instagram, pentru a fi la curent cu evenimentele și oportunitățile oferite de Tech Women.

Text: Cristina Sotnic, Elena Putina
Editarea: Elena Casian

--

--