TechWomen Talks: Interviu cu Ana-Maria Brînză, Ambassadoarea comunității Tech Women Moldova 2021

Tech Women Community
9 min readJul 17, 2021

Vă aducem spre atenția voastră încă un interviu, de această dată, Elena Putina, Ambasadoarea Tech Women 2021, aduce în prim plan farmecul și experiențele Anei-Maria Brînză, una din cele opt ambasadoare a Comunității Tech Women Moldova. În interviu discutăm despre visele pe care Ana-Maria le-a avut din copilărie, cum le-a realizat, și unul din sfaturile de milioane primite de la mama. Tot aici vorbim despre cum e să fii studentă la IT în SUA și despre cum a ajuns să facă carieră anume în Project Management.

Cine este Ana-Maria Brînză?

Ana-Maria Brînză, Tech Women Ambassador 2021

Ana-Maria Brînză este Project Manager la compania Orange Moldova și Tech Women Ambassador 2021. Un fapt curios este că Ana-Maria e printre puținele fete din Republica Moldova expertă în Machine Learning, un domeniu mai nou și trendy care ne stârnește curiozitatea.

Haideți să o cunoaștem pe Ana-Maria mai aproape din interviul de mai jos.

ELENA: Câteva zile în urmă am stat cu Ana-Maria la o limonada, și după o discuție mai lungă, am realizat că partea cea mai dificila a acestui interviu va fi să ne incadrăm în limita de timp — pentru ca Ana-Maria are foarte multe experiențe frumoase de povestit. Experiențe din astea care sunt și inspiraționale, dar și încurajătoare, experiențe în care a dat dovada de curaj, de perseverență — va dați seama cât de multe avem de învățat de la o persoană care zice cu încredere “ Nothing is impossible” — nimic nu e imposibil.

Așa că hai să o începem de la început …

“Nothing is impossible” — nimic nu e imposibil, zice Ana-Maria

ELENA: Hey Ana-Maria … bine ai venit în studioul nostru virtual! Ce zici să începem cu începutul și să ne spui cum ai decis că vrei să faci cariera în IT, de unde ai pornit?

ANA-MARIA: Alegerea unei cariere în IT a început cu alegerea unei facultăți în domeniu. A fost o alegere complicată pentru mine, am analizat mai multe aspecte, totuși important era să am o profesie pe care să o îndrăgesc, să fac ceea ce îmi place și ceea la ce mă descurc foarte bine.

Încă din liceu îmi plăcea matematica și mă descurcam bine la informatică, respectiv cam în acest domeniu mă vedeam atunci. Auzisem câte ceva despre IT și mi-a părut interesant, era un domeniu despre care cunoșteam puține atunci, am descoperit deja pe parcurs cât de divers și creativ poate fi domeniul IT.

Să fiu sinceră, eu îmi doream să plec din Moldova. Fiind în liceu, eram convinsă că îmi voi face studiile peste hotare. Nu mă vedeam în Moldova. Am aplicat și am fost acceptată la o universitate de top din România, specialitatea Matematică Superioară. Într-un final am refuzat să merg peste hotare, căci m-a cucerit programul IT cu predare în limba engleză de la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM). La UTM se studiază IT-ul în două limbi, engleză și franceză. Eu am studiat în filiera anglofonă și am rămas impresionată de program, de calitatea studiilor, de profesionalismul universității. Studiile în Moldova, mi-a deschis foate multe uși, mi-a oferit multe oportunități și nu regret nicidecum alegerea pe care am făcut-o.

ELENA: Povestește-ne un pic despre anii de facultate, și despre proiectele de voluntariat în care ai fost implicată, pentru că am vazut că ai o lista lungă de activități.

ANA-MARIA: Anii de facultate au fost foarte dinamici și provocatori, cu nopți nedormite, plini de emoții pozitive, prietenii frumoase, călătorii, proiecte extracurriculare.

Încă din primul an de facultate am început să mă implic în diverse proiecte și organizații. Eram curioasă să descopăr lumea nouă, viziuni noi, etc.
Datorită proiectelor de voluntariat mi-am descoperit personalitatea, am reușit să mă dezvolt multi-lateral, să îmi dezvolt cunoștințele tehnice, să descopăr ceea ce îmi place cu adevărat, să particip și să organizez conferințe internaționale, să fac parte dintr-o echipă dinamică și să vizitez peste 20 de țări din Europa. Tot activitățile de voluntariat m-au ajutat să îmi găsesc primul job. Studenții au foarte multe oportunități de a se implica, trebuie doar să fie deschiși către provocări.

Eu am început în BEST Chișinău, o organizație Europeană a studenților în inginerie; ulterior am aderat la Clubul Ingineresc Microlab, iar mai apoi împreună cu câțiva colegi am fondat FAF ONG — o comunitate a studenților de la filiera anglofonă.

Chiar și acuma mă implic în câteva organizații: sunt activă în comunitatea Tech Women și Liga Studentelor în Inginerie — o comunitate căreia i-am pus bazele. Îmi place să mă implic și să am un impact pozitiv. Cândva, aceste activități m-au format ca personalitate, acum vreau să întorc societății ceea ce am primit eu cândva și să ajut cât mai multă lume să se regăsească în calea sa.

ELENA: Hai sa discutăm despre UGRAD — cum ai ajuns în America, și cum a fost să fii studentă TECH din Moldova, printre americani?

ANA-MARIA: Eu îmi doream mult să am experiența studiilor peste hotarele țării, dar niciodată nu m-aș fi gândit că voi ajunge în Statele Unite ale Americii. Studiile în America era un vis, încă din adolescență, dar care cu timpul a devenit deja o realitate.

În anul 3 de facultate eu am avut o experiență minunată de a studia Computer Science în SUA timp de un semestru. Această a fost posibil datorită programului Global Ugrad, unde am aplicat și am fost unul din finaliști în anul 2016. Cred că această experiență a fost printre primele din care am învățat că dacă îți dorești ceva cu adevărat, și muncești pentru asta atunci la sigur îți poți atinge obiectivele. Această experiență era o adevărată provocare pentru mine: nu știam dacă voi face față studiilor, un mediu nou, colegi noi, un sistem educațional complet diferit. Nici nu știam la ce să mă aștept.

Într-un final am înțeles că să fii o studentă TECH din Moldova printre americani, nu e atât de diferit și dificil. Mare mi-a fost mirarea când am descoperit că matematica pe care o studiam la UTM e aceași ca și în State, se studia din același manual. Aș putea spune chiar că la UTM matematica e un pic mai avansată. Au fost unele cursuri unde îmi venea un pic mai greu, unde trebuia să mă dedic mai mult și să studiez mai intens. Eu petreceam foarte mult timp în bibliotecă. Biblioteca universitară era practic a doua mea casă.

“Să fii o studentă TECH din Moldova printre americani, nu e atât de diferit și dificil” ~ Ana-Maria

ELENA: Tu ești unul din acei studenți care au început să activeze într-un job, până la absolvirea facultății — a fost dificil să le reușești pe toate? Ai recomanda studenților să o facă sau nu?

ANA-MARIA: Intr-adevăr, am reușit să mă angajez după finisarea primului an de facultate. Defapt, primul job m-a găsit el pe mine, prin intermediul activităților de voluntariat în care eram implicată.

Eram voluntară la ICT Summit, una din cele mai mari conferințe IT din Moldova, unde am fost observată și mi s-a propus un job. Aveam rolul de product manager, pentru un produs aflat în dezvoltare. E adevărat că multe lucruri îmi erau necunoscute, am avut multe provocări în fața mea, dar învățăm din mers. Eram curioasă, perseverentă și mă motiva faptul că în fiecare zi învățam ceva nou. Chiar dacă nu mă simțeam pregătită de un asemenea job, am acceptat această provocare. Am învățat că dacă ești motivat, îți reușește orice.

În acea perioadă eu aveam un job part-time, eram studentă și aveam un rol managerial într-o organizație studențească, unde de asemenea dedicam 2–3 ore pe zi. Încă de atunci am început să am o agendă plină: la 8 începeam cursurile la facultate, după-masă mergeam la serviciu, iar seara aveam ședințe sau alte sarcini organizatorice în organizația din care făceam parte.

Anume în această perioadă am învățat cum să îmi planific timpul, cum să-mi organizez și prioritizez activitățile astfel încât să le reușesc pe toate. Deja mai târziu am realizat că acestea sunt aspecte esențiale pentru rolul de project manager.

Recomand studenților să nu se limiteze doar la studiile universitare. Știi cum se spune, universitatea doar te îndrumă, trebuie să muncești singur pentru obiectivele tale și cunoștințele pe care le dorești. Recomand, în primul rând, implicarea în activitățile de voluntariat — din care înveți foarte multe. De asemenea, recomand un job sau internship pentru studenții din IT. E posibil să le combini, dacă îți dorești asta cu adevărat. Plus, există multe oportunități în Moldova, care îți permit să fii student și să ai și un job în același timp.

ELENA: Ana-Maria, eu ți-am mai zis-o ție și o zic și altora — ești unul dintre cei mai buni Project Manageri cu care am lucrat. Aș vrea să ne spui mai multe despre drumul tău spre poziția de Project Manager (PM), și cum ai ajuns să fii Project Manager la Orange. Ce presupune o zi în viața unui PM?

ANA-MARIA: M-am regăsit în job-ul de PM. Ca PM eu combin ceea ce cunosc cu ceea ce îmi place mie mai mult: cunoștințele tehnice cu organizarea, planificarea, coordonarea activitaților și echipelor.

Actualmente coordonez proiectele de Big Data și Machine Learning în depatamentul IT, Orange. Eu sunt persoana responsabilă de livrarea unui proiect, care de obicei reprezintă soluția tehnică a unei probleme de business. Eu sunt persoana care coordonează ca proiectul să fie livrat conform cerințelor, în timpul stabilit și respectând resursele setate inițial. Pentru a asigura acest lucru, sunt mai multe activități pe care le fac într-o zi care diferă de planificare, organizare, coordonare, comunicarea cu echipa și stakeholder-ii proiectului prin diverse canale și multe altele. Activitățile diferă de la zi la zi, în dependență de etapa la care se află un proiect, iar fiecare zi poate veni cu noi provocări.

Toate experiențele mele și calitățile dobândite, încă studentă fiind, m-au construit ca PM-ul care sunt astăzi. Drumul spre poziția mea curentă de Project Manager a fost unul cam încâlcit. După absolvire, îmi era greu să aleg pe ce cale să merg, considerând că IT-ul e un domeniu atât de divers cu foarte multe oportunități. Fiind studentă și chiar după absolvire, am încercat diverse responsabilități și roluri, până a mă regăsi și înțelege ce îmi place cu adevărat. Am încercat front-end și back-end development, mobile development, am testat mai multe tehnologii, am încercat chiar poziția de Sales/Vânzări în IT. Astfel eu am înțeles ce nu îmi place și elementele care îmi sunt pe plac.

Am realizat că îmi doresc un rol în care să port o răspundere mai mare, să lucrez în echipă, să comunic cu beneficiarii produsului și să am un impact mai mare asupra produsului și soluții tehnice: de la conceptualizare până la produs final.

ELENA: Mulțumesc, Ana-Maria, am mai avea multe de discutat, dar pe astăzi ne oprim aici. Eu sunt foarte inspirată de ceea ce ne-ai povestit tu, și n-am nici un dubiu că interviul cu tine e ceva ce trebuie repetat, la cât de ambițioasă și perseverentă ești, cred că vei continua să faci lucruri extraordinare. Mult succes pe viitor și multe realizări frumoase!

ANA-MARIA: Mulțumesc și vouă celor care ne-ați ascultat. You rock!

Elena Putina & Ana-Maria, Tech Women 2021

Hai să ținem legătura.

Acest interviu se găsește și sub formă de podcast, unde vei avea ocazia să o cunoști mai bine pe Ana-Maria. Link la podcast AICI.

Nu uitați să puneți un Like & Follow la pagina noastră de Facebook — acolo vă ținem la curent cu evenimentele și oportunitățile Tech Women.
https://facebook.com/TechwomenMoldova

Text by Cristina Sotnic

Photo Credit: Elena Putina & Igor Putina

--

--