Svetlana Demciucova Tech Ambassador 2021

Tech Women Ambassadors: Retrospectiva 2021 cu Svetlana Demciucova

Tech Women Community

--

Svetlana Demciucova este Product și Project Manager la Fintech Lab și Tech Women Ambassador 2021.

Pe parcursul acestui an, Svetlana a pus bazele mai multor inițiative și a reușit sa încurajeze mai multe femei să creadă în propriile puteri.

  • Datorită implicării Svetlanei a fost inițiat și organizat programul de mentorat, care a fost unul de succes și în urma căruia mai multe fete și femei au beneficiat de ghidare în carieră și au fost angajate în sfera IT. În calitate de mentor pe direcțiile Quality Assurance si Project Management, ea a reușit să ghideze 10 femei, iar 2 dintre ele au reușit între timp să-și înceapă o carieră în companii IT.
  • A pus bazele inițiativei “Vreau în IT. De unde încep?”, dedicată începătorilor, unde împreună cu colegele ambasadoare a organizat meetupuri cu subiecte ca Digital Marketing și Quality Assurance.
  • A reușit sa promoveze IT-ul în rândul femeilor din Cahul, în cadrul primului meetup offline al programului „ICT4Women Cahul”.
  • A participat la Organizarea Summitului Tech Women 2021 și coordonează activități IT în proiectul OpenGates.

Dar haideți să aflăm mai multe detalii de la Svetlana, în interviul care urmează.

Svetlana, acum un an ai fost desemnată Ambasadoare 2021! Îți amintești care au fost primele impresii?

Primul gând a fost “WOW”, al doilea “E o responsabilitate enormă”. Cu aceste două fraze am trăit anul 2021. Am muncit mult pentru a atinge obiectivele propuse și ulterior am savurat rezultatele.

Sincer vorbind, așteptările și realitatea au fost total diferite, ca în acea serie de meme-uri “Expectations vs Reality” :D. Cu toate acestea, sunt foarte mândră de rezultatele pe care am reușit să le obținem și de calea pe care am urmat-o pe parcursul anului 2021.

Uitându-mă înapoi pot să zic că, împreună cu echipa am reușit extrem de multe lucruri, în pofida situației pandemice din țară și a restricțiilor impuse.

Am reușit să extindem comunitatea TechWomen, am organizat multiple evenimente, am demonstrat că IT-ul nu este un domeniu atât de complicat, cum crede majoritatea, și fiecare își poate găsi locul aici.

Probabil cu asta trebuia să încep, am reușit să schimbăm viața câtorva persoane prin motivarea și ghidarea oferită. Pot spune că realitatea este cu mult mai amplă și mai frumoasă decât așteptările pe care le aveam la început.

Care au fost obiectivele și scopurile pe care ți le-ai propus la început de mandat?

Obiectivele mele au fost atinse în măsură de 70%, și consider o reușită acceptabilă. Am pus în plan mai multe idei și multe dintre ele s-au realizat, altele așteaptă timpul lor. Am revizuit formularul meu de aplicare, în care mi-am setat obiectivele și au fost următoarele:

  • Promovarea IT-ului în rândul fetelor/femeilor, începătorilor, în mediu rural/orașe mici (în afara Chișinăului);
  • Susținerea și ghidarea persoanelor din domeniu;
  • Încurajarea fetelor/femeilor care își doresc o schimbare în carieră;
  • Crearea ghidului pentru începători;

Crezi că ai reușit să atingi obiectivele propuse?

Sunt sigură că da, am reușit. A influențat foarte mult ca mi-am setat obiectivele la începutul mandatului, că am avut o echipă unită și implicată, perseverentă, si desigur susținerea oamenilor dragi.

Să fii Tech Women Ambasador — înseamnă să ai al “doilea” full-time job. Am realizat asta după primele ședințe, însă nu era cale de întoarcere. Sunt o persoană cu un credo: “Nu mă las bătută de probleme, le rezolv”.

Svetlana, seria de evenimente “Vreau în IT, De Unde Încep?” a fost una inedită, cu un impact deosebit și cu rezultate frumoase. Fiind una dintre Ambasadoarele care a venit cu ideea, poți să ne povestești mai multe? Cum a început totul? Care au fost evenimentele organizate și ce rezultate ai obținut?

Idea a venit de la sine. La început de cale profesională nu știam cu ce să încep, ce domeniu să aleg, ce pot, nu aveam încredere în forțele proprii. După ce am ales domeniul și am început să lucrez, primeam foarte multe întrebări de la oameni cunoscuți și mai puțin cunoscuți, “Cum să încep o carieră în IT”, și am înțeles că foarte mulți, la fel ca mine în trecut, la început de drum, au aceleași întrebări și dubii.

Atunci, împreună cu prietena mea Alina Scutaru am decis să facem primul meet-up din această serie. Scopul lui era să facem o prezentare a domeniului IT, să vorbim despre cât e de vast, să convingem cât mai multă lume că IT-ul e pentru toți, nu doar pentru cei care cunosc matematica sau fizica la nivel avansat. Noi foarte mult voiam să fie în formatul offline, însă cu o zi înainte s-au pus restricții și am fost nevoiți să-l schimbăm în format online. Ceea ce a fost perfect, și știti de ce?

Offline ne permitea doar 20 de persoane, iar la ședința online am avut 54 de oameni care au asistat pe toată durata webinarului din mai multe localități. S-a simțit un interes major vizavi de evenimentele de genul dat. Implicarea publicului a fost la maxim, întrebările lor ne-au încurajat că să continuăm. Lucru pe care l-am făcut pe toată durata anului 2021.

Cu echipa am organizat evenimente “Vreau în IT. De unde încep? Digital Marketing, UX/UI Design, Project Management, Quality Assurance.” Toate evenimentele au fost foarte solicitate și am primit numai feedback pozitiv.

Totodata, sunt persoane, care dupa aceste evenimente s-au angajat in IT, faptul care ne bucura si mai mult.

Vreau in IT. Quality Assurance meet-up. Speakerii Tatiana Beglet si Ina Stici.

Programul de Mentorat a fost și el unul care a marcat acest an de activitate Tech Women. Și aici ai fost una dintre coordonatorii principali de la bun început, dar și mentor. Te rog să ne spui mai multe detalii, despre contribuția ta în ambele roluri.

Idea programului de mentorat mi-a venit în anul 2020, atunci când ghidam pe un junior pe Project Management. Întrebările pe care mi le acorda, erau aceleași pe care le-am avut și eu la începutul carierei. Atunci am înțeles că mai mulți începători se confruntă cu exact aceleași probleme, și au nevoie de un mentor care îi va ajuta cu răspunsuri simple și îndrumări.

Am avut noroc că, și Ana-Maria Brînza a avut idee similară și cu susținerea colegilor am decis să o implementăm în cadrul Tech Women. Am avut rolul de coordonator si mentor în acest program. Au fost multe provocări pe parcurs, despre care nu aș vrea să vorbesc.

Am mentorat 2 grupuri de fete în domeniile Quality Assurance și Project Management. A fost o experiență foarte frumoasă, care necesita mult timp și implicare. Pe parcursul programului, 2 fete pe care le ghidam au reușit să se angajeze în companii IT în calitate de QA Manual și BA. În total, în programul de mentorat au participat 12 mentori, 68 de aplicante dintre care 10 au fost angajate la finalul programului, 7 au fost admise la un internship și mai multe aplicante se pregăteau de interviu.

După multiple cereri, am decis să continuăm acest program și în 2022, să oferim posibilitate la cât mai multe persoane care au nevoie de ghidare.

Graduation Party

Svetlana, tu ai avut un an cu adevărat productiv, ai inițiat și coordonat proiecte minunate pe parcursul anului. Unul dintre acestea are un aspect aparte, axat pe domeniul social — și anume colaborarea cu Open Gates. Cum a început și cum a fost această experiență?

Probabil e cea mai tristă și memorabilă experiență. Pe parcursul a 2 zile împreuna cu Anastasia Derenco, am predat bazele informaticii copiilor din orfelinate, care au fost la o tabără de vară. Le-am predat instrumentele Google, cum pot fi folosite acestea , pentru ce sunt necesare rețelele de socializare, cum să te comporți și ce să postezi. Le-am povestit unde poți să înveți, ca ulterior să lucrezi în IT.

Dacă v-ați întrebat de ce a fost tristă acea experiență? Fiindcă avem atât de mulți copii abandonați de proprii părinți. Aproape toți dintre ei au cel puțin un părinte pe care îl iubesc și îl așteaptă. Practic toți nu au planuri pe viitor, și dacă îi intrebi ce profesie își doresc în viitor, răspund: “educator, asistent social, bucătar”. M-a bucurat la final că în acea listă de 3 profesii s-a mai adăugat și “compiutarșic”, cum mi-au spus unii.

În 2022 continuăm colaborarea cu Open Gates și le predam lunar câte o lecție IT.

Ai un moment mai memorabil, un highlight pe care să îl menționezi?

Am realizat că pot mai multe decât cred, și sunt sigură că pot și mai mult. M-a impresionat echipa TW, de care m-am apropiat foarte mult. Fiecare dintre fetele cu care am lucrat este excepțională. Sunt extrem de recunoscătoare lor pentru această experiență frumoasă.

Tech Women Summit a fost unul dintre evenimentele anului, în domeniul IT — ce ne poți spune la acest subiect?

Tech Women Summit a fost încă o provocare pentru echipa noastră. Eram foarte sceptică și mă gândeam să renunț să particip la organizarea lui, știind că va fi în format online, însă resursele noastre au fost limitate și era nevoie de mai mulți oameni.

Ne-am implicat toate să găsim speakerii pentru Main Stage, Workshopuri, să găsim parteneri, participanți. Să livram un conținut calitativ și profesional. Împreună am reușit, am avut un număr record de vizualizări live pe toată durata summitului, mult feedback și emoții pozitive.

Suntem deja la început de 2022, și încheierea mandatului tău de Ambasadoare. Ce ți-ai propus pentru anul viitor, planifici să te implici în inițiativele TW în continuare?

Planific să mă implic, dar în format mai restrâns. TW consuma mult timp și anul acesta am decis să renunț de la “al doilea” job, si să am mai mult timp pentru mine :D.

Mă voi implica în Programul de Mentorat în calitate de Adviser și partial coordonator. Planificam și câteva evenimente pentru regiunile rurale, ceea ce am început anul trecut.

Svetlana Demciucova, Tech Women Ambassador 2021 / Photo by Igor Putina

Care ar fi un ultim gând sau idee pe care ai vrea să o împărtășești?

Sunt 3.

  • Nu contează cât de greu îți este, contează rezultatul final. Greutățile care sunt pe parcurs — sunt temporare și se uită, peste o perioadă de timp îți vei aminti doar rezultatele.
  • Nu există “momentul potrivit”, mereu îți vei găsi motive să amâni lucrurile, dar de ce nu astăzi? Momentul potrivit e chiar acum, acționează.
  • Când nu mai poți, mai poți un pic :D

Mulțumesc și mult succes în continuare!

--

--